Vår historie

Prosjektet ingen hadde tro på – nå fyller de 40 år!

Skeptikerne mente det var nytteløst å prøve. Mange hadde gjort iherdige forsøk på å stable et storband på beina i industribyen Larvik, men mislyktes. Men økonomisjefen og senere rådmann i bøkebyen, Torkel Hasle, hadde den nødvendige entusiasmen og de pedagogiske evnene til å samle de beste blåserne i byen til et storband. Tro det eller ei, men i år fyller Larvik Storband 40 år.

Jeg hadde vært med i Sandefjord Storband siden jeg var 16 år, og da jeg ble ansatt i Larvik kommune i 1973, økte motivasjonen for å få til noe i Larvik, forteller initiativtaker Torkel Hasle.

Larvik hadde solide korpstradisjoner og lå i så måte langt foran Sandefjord når det gjaldt antall blåsere.

Jeg visste også at det fantes dyktige blåsere i byen, og fikk gode tips av Odd Terje Lysebo om hvem jeg burde kontakte, sier Hasle.

Andre hadde samme planer

Det han ikke visste var at andre blåseentusiaster i byen også syslet med tanken om et storband. Men Hasle var først og fikk med seg en god gjeng fra Nanset, et par fra Stavern og dyktige musikere fra Halsen.

På våren i 1979 var vi i gang. En glitrende trompetrekke med Tom Christensen og Roy Holtan i spissen, Christian Berg på vibrafon og perkusjon og Finn Erik Røed på trommer. Responsen var strålende. Torkel Hasle arrangerte noen av låtene selv, andre ble kjøpt inn fra USA og noen kopierte Hasle fra storbandet i nabobyen.

Første opptreden var Storbandfestivalen i Hjertnes i desember 1979 sammen med Sandefjord Storband og Sandvika Storband. Første låt var Cole Porters «You’d be so nice» og mottakelsen var god både fra publikum og ØPs anmelder som mente bandet vartet opp med en «kultivert klang, god balanse mellom gruppene og den nødvendige tæl når det var nødvendig».

Et godt amatørband

Vi ble ganske fort et godt amatørband med mange profesjonelle arrangementer, forteller Hasle som i starten var både dirigent, pianist, styreleder og arrangør.
Det morsomme var at vi hadde både tuba og horn med da vi startet. Det var ganske uvanlig i storband, smiler Hasle som innrømmer at han gjennom Larvik Storband fikk realisert litt av drømmen sin om å bygge opp et storband fra grunnen av.
Storbandmusikken er det som har stått meg nærmest hele livet. Jeg har opplevd både Duke Ellington, Count Basie og Woody Herman live, og gjennom Larvik Storband fikk jeg leve ut hobbyen min, sier Hasle.

Grunnene til at storbandet har stått oppreist og vokst videre gjennom fire tiår, tror han er mange:

Det er god rekruttering fra janitsjarmiljøet, og i tillegg har det vært utrolig mange flinke folk innom storbandet som har løftet de andre musikerne til et høyere nivå og styrer bandet inn på en litt annen kurs, sier han og nevner både Terje Gewelt, Petter Wettre, Scott Rogers og Nils Mathisen som gode eksempler.
I tillegg kan man ikke bare øve. Et storband må ha konserter å jobbe imot. Det skjerper alltid interessen, understreker Hasle.

Hasle har æren

Men saksofonist og medlem fra den spe starten i 1979, Arve Karlsen, mener dirigenten og den første musikalske lederen tar for lite av æren selv for at Larvik Storband i dag framstår som et av regionens beste band i sin sjanger.

Vi hadde ikke hatt noe jubileum uten Torkel, mener Arve Karlsen.
Husk at det hadde vært sporadiske forsøk på å starte storband i Larvik siden 1950-tallet, men ingenting varte, sier Karlsen.

Selv ga Torkel Hasle seg i 1985. Tida strakk ikke lenger til for den tidligere rådmannen i Larvik kommune, som i mellomtiden hadde startet eget firma.

Det neste året måtte vi klare oss selv. Jeg telte opp foran låtene, men hadde ikke noe lederansvar, sier Arve Karlsen og nevner både Scott Rogers, Petter Anthon Næss, Leif Pettersen, Hans Einar Apeland, Steinar Borvik og Bård Melhus som viktige lederskikkelser og dirigenter de siste 30 årene.

Dagens musikalske leder kommer fra Leikanger i Sogn og heter Magne Rutle.

Medlemer det første året var:
Saksofoner:
Hans Kristian Andresen, Arve Karlsen, Morten Moen, Terje Humlebrek og Tom Henning Sørensen
Trompeter:
Fred Ragnar Olsen (Påsan), Tom Christensen, Ole Harald Monsen og Gunnar Hop
Tromboner:
Torbjørn Langmo, Einar Hougen, Audhild Lønne, Morten Borge og Ken Forsberg
Komp:
Torkel Hasle (dirigent og piano), Torbjørn Lien (bass), Trygve Jacobsen (gitar) og Finn Erik Røed (trommer)

Oppslag i Østlands-Posten etter konsert debut i Hjertnes, i Sandefjord