Larvik storband, Tom Waits og engasjerte solister

13. og 14. november er det igjen klart for Tom Waits-musikk spilt av Larvik Storband. Denne gangen både i Larvik og i Porsgrunn. Med seg har de vokalistene Trond Ytterbø og Guro von Germeten. Sistnevnte er litt over gjennomsnittet gira. 

– Det har alltid vært en drøm å spille med storband, sier hun. Når hun i tillegg får synge sanger av Tom Waits, er det enda bedre. 
– Jeg har bestandig vært en blodfan av Tom Waits, og han har alltid vært min musikalske muse. Musikken jeg lager har en synlig link til han. 
I tillegg til å blant annet lage egen musikk og være vokalcoach, synger Guro i et Tom Waits-band med Hilde Louise Asbjørnsen. Hun er med andre ord godt kjent med musikken hans. Hun var aldri i tvil om hva hun skulle svare da hun ble spurt om å være vokalist: 
– Jeg sa ja med en gang! Mye av musikken hans kan virke mørk, men det er sanger om mørke ting i vakre melodier. Musikken hans er en skattekiste både poetisk og melodisk. Hun forteller videre at det også er spesielt å være kvinne og synge sangene hans. 
– Det mange ikke vet, er at det var Kathleen Brennan, kona hans, som skrev de fleste av tekstene. Det skjer derfor noe når det er en kvinne som synger dem. De er faktisk ganske feministiske der de portretterer sterke kvinneskikkelser som vet hva de vil og har vært ute en vinternatt før. 

Elsker Tom Waits 

En annen som er entusiastisk for konserten, er dirigent Andrè Kassen. 
– Jeg elsker Tom Waits! Det er noe eget med estetikken og musikken hans.
Men kan et storband, som mange kanskje forbinder med Frank Sinatra, Glenn Miller og Duke Ellington, spille Tom Waits? Helt klart, mener dirigenten. 
– Storband er ikke en egen sjanger, men det er en type besetning som består av fem saksofoner, fire trompeter, fire tromboner og et komp. Musikken kan derfor variere. 

På denne konserten er det også med en 90-åring som låter gromt. Per Kittilsen får nemlig bruk for bassaksofonen han kjøpte av Jan Garbarek for åtte år siden.
– Jeg har faktisk brukt den en del, forteller han. Bassaksofonen var den første saksofonen som ble funnet opp av Adolph Sax, og ble mye brukt i symfoniorkester. Den veier omtrent 13 kilo, og under konserten bruker Per et stativ. 
– Det går fint å holde den og, men når jeg skal veksle mellom den og en annen saksofon, er det enklere slik, sier han. 

Fantastisk uttrykksfulle solister 

 Lederen for Larvik storband, Taisto Onnela, forteller at det er stor interesse rundt Tom Waits. 
– Det er mange artister som har tolket utgavene hans, som nok helt sikkert har bidratt til populariteten hans. 
Konserten på Sanden lørdag 13. november er et samarbeid mellom Kimen Litteraturfestival, Larvik storband og byjubileet. Før konserten vil Sven Henriksen fortelle om hvordan det er å være den eneste som får oversette tekstene til Tom Waits på norsk, og prosessen rundt å gi ut et album med bare oversatte sanger.

Storbandet skal også ha samme konsert på Kafe K i Porsgrunn søndag 14. november.  – Det handler om at vi ønsker å vise oss fram i hele fylket, sier Taisto. Før han avslutter med å fortelle at publikum kan forvente seg en konsert med fantastisk uttrykksfulle solister.